Het beginnersrijbewijs

Wanneer je je rijbewijs hebt gehaald heb je met andere en vooral strengere regels te maken dan andere bestuurders. Dit wordt het beginnersrijbewijs of puntenrijbewijs genoemd en deze is maar liefst vijf jaar geldig vanaf het moment dat je je rijbewijs behaald. Het puntenrijbewijs in ingevoerd met het ook op minder verkeersongelukken. Uit onderzoek blijft namelijk dat beginnende bestuurders het meest betrokken zijn bij verkeersongevallen. Vaak wordt onterecht gedacht dat ouderen het meest betrokken zijn bij verkeersongelukken, maar dat is niet het geval.

Het puntenrijbewijs houdt in dat alle beginnende bestuurders drie punten hebben na het behalen van het rijbewijs. Bij overtredingen die gemaakt worden kan er een punt worden afgehaald van je rijbewijs en bij drie punten aftrek wordt je rijbewijs geschorst. Hierna volgt een onderzoek waaruit moet blijken of je rijgeschikt bent of niet. Wanneer dit niet het geval is wordt je rijbewijs ongeldig verklaard en zal je je rijbewijs opnieuw moeten halen.


Bij de volgende overtredingen kun je een punt verliezen:

  • Bumperkleven
  • Ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 kilometer per uur)
  • Veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
  • Veroorzaken van materiële of lichamelijk letsel door onjuist naleven van de verkeersregels
  • Veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel

Werkt het puntenrijbewijs?

 Misschien is het verbazingwekkend maar uit onderzoek blijkt dat het puntenrijbewijs niet of nauwelijks helpt. Het aantal ongelukken onder deze doelgroep is ongeveer even als in de periode voor het puntenrijbewijs. Het is niet duidelijk hoe lang het puntenrijbewijs nog zal voortbestaan maar voorlopig zal deze niet van de baan gaan. Uit onderzoek is gebleken dat beginnende bestuurders alleen aan het begin voorzichtiger rijden maar daarna weer overgaan naar het oude rijgedrag. Daarnaast worden ze met de tijd ook steeds meer zelfverzekerd op de weg, wat bij sommige kan leiden tot asociaal rijgedrag.

 

Wat helpt wel?

  • Er moet beter worden opgeleid door de rijschool. Een goede rijschool zorgt ervoor dat de kandidaat ook na de rijlessen zelfstandig kan rijden. Een examen afleggen is een momentopname en daaruit kan niet altijd blijken of iemand rijgeschikt is.
  • Een verplichte gedragscursus volgen
  • Een extra rijexamen afleggen