WBSO, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, is een afkorting voor Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. Het is een loonkostensubsidie voor innovatieve werkzaamheden. Het maakt niet uit hoe groot of klein het bedrijf is. Zo wordt de loonheffing verminderd voor de werknemers die werkzaam zijn voor R&D. Voor zzp’ers geldt dat de subsidie wordt gegeven in de vorm van het verhogen van de zelfstandigenaftrek. Voor zelfstandigen geldt dat er minimaal vijfhonderd uur per kalenderjaar aan S&O wordt besteed.

Met de subsidie worden bedrijven ondersteund die R&D uitvoeren. Voor 2013 zullen een aantal wijzigingen gelden ten opzichte van de WBSO 2012. Het percentage van de eerste schijf is verlaagd, de bovengrens van de eerste schijf wordt verhoogd en het S&O uurloon wordt naar boven afgerond naar 1 euro in plaats van 5 euro. De regering heeft in totaal 735 miljoen euro voor 2013 beschikbaar gesteld. Dit is vastgesteld in het Belastingplan.

De subsidieregeling is populair onder bedrijven. Zo blijkt voor het vierde jaar op rij het aantal bedrijven toegenomen die gebruikmaken van de regeling. In 2011 bleek zo’n vijf procent meer aanvragen te zijn gedaan in vergelijking met het jaar ervoor. Met name de MKB bedrijven maken veel gebruik van deze bedrijfsfinanciering (97% van het totaal). Bedrijven die tien of meer onderzoeksmedewerkers in dienst hebben maken in 85% van de gevallen gebruik van de WBSO subsidie.

Voor het aanvragen van een WBSO subsidie is het verstandig om gebruik te maken van specialisten. Zo kunnen ze onderzoeken of er verbeteringen zijn aan te brengen in de subsidieaanvraag. Ook bieden ze vaak een gecombineerd aanbod, variërend van juridisch en fiscaal advies tot bedrijfsovernames. Bedrijfsfinanciering geldt als belangrijke ondersteuning voor een bedrijf dat wil doorgroeien. Naast de WBSO kunnen bedrijven ook in aanmerking komen voor een RDA-regeling. Met deze regelingen wil de regering stimuleren dat bedrijven blijven innoveren. Naast deze vormen van subsidie kan een onderneming ook bij banken en investeerders terecht. Met durfkapitaal, ook wel venture capital genoemd wordt geld geïnvesteerd door bedrijven, zoals vermogensbeheerders en particuliere investeerders. Genoeg financiële mogelijkheden dus om als startende ondermening door te groeien.

Door beheerder

Gerelateerd bericht