De overheid moedigt jongeren aan om zolang mogelijk op school te blijven om zo een goede opleiding te halen. Algemeen wordt verwacht dat men een diploma heeft van minimaal vmbo niveau 2. Deze zogenaamde startkwalifcatie moet er voor zorgen dat jongeren niet kansloos zijn op de arbeidsmarkt. De gemeente kan jongeren tot 27 jaar terugsturen naar school als ze een uitkering komen aanvragen en geen diploma bezitten.

Entreeopleiding

Een van de nieuwste maatregelen die de overheid invoerde was de entreeopleiding. Sommige jongeren hebben veel moeite met leren en halen niet hun vmbo-diploma. Om te voorkomen dat deze jongeren nooit meer aan de slag geraken is toen de entreeopleiding gemaakt. In deze opleiding van 1 jaar krijgen de studenten zonder diploma een intensieve begeleiding. Na 4 maanden wordt bekeken hoe de vorderingen zijn. De mbo-school mag een bindend studieadvies geven. Jongeren onder de 18 zijn schoolplichtig totdat ze een startkwalificatie behalen. Doen ze niet hun best en geeft de school een negatief studieadvies? Dan moet er een andere entreeopleiding gevonden worden.

50-Plus

Ook 50-plussers worden extra begeleid door de overheid. Met een scholingsvoucher van het UWV krijgt de werkloze subsidie voor een opleiding. Een andere regeling is dat men twee maanden op proef bij een bedrijf kan werken met behoud van de uitkering. Het bedrijf hoeft geen loon te betalen. Alleen mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering of uitkeringsgerechtigden in de ww komen voor deze regeling in aanmerking.

Thuis opleiding volgen

Zeer populair onder Nederlanders zijn thuiscursussen. De LOI is de online school die het meest bekend is. Ieder jaar studeren 100.000 mensen bij de LOI. Er is een mbo-college en een LOI Hogeschool. Beide scholen zijn erkend door de overheid. Een mbo- of hbo-diploma van de LOI is net zoveel waard als in het dag- of avondonderwijs. Heb je nog geen diploma of wil je graag iets hogerop? Neem dan eens een kijkje of er iets voor je bij zit. Zoals het spreekwoord luidt: je bent nooit te oud om te leren.

Door beheerder