Opleiding tot belastingadviseur

In vrijwel iedere gestructureerde samenleving speelt het belastingsysteem een belangrijke rol. Individuen en organisaties dragen bij aan voorzieningen voor het collectief door een deel van de inkomsten af te dragen aan de gezaghebbende macht. Bij ons is het belastingsysteem uitgegroeid tot een uitgebreid en ingewikkeld systeem waar de meeste mensen lang niet alle rechten, plichten, risico’s en mogelijkheden van kennen.
De fiscale dienstverlening is dan ook een belangrijke tak van van sport binnen de financiële sector. Als belastingadviseur vorm je een belangrijke spil tussen individuen, organisaties, bedrijven en de overheid.

We leggen je hier achtereenvolgens uit wat de functie van belastingadviseur precies inhoudt en wat je moet doen om belastingadviseur te worden.

De belastingadviseur: Wie, wat, waar?

Een belastingadviseur is, zoals we al zeiden, een belangrijke tussenpersoon die zijn of haar klanten de weg wijst binnen de wereld van de belastingen. Veel belastingadviseurs zijn in dienst van grote bedrijven, overheidsinstellingen of banken maar een belastingadviseur kan ook voor particulieren werken.

De belangrijkste taak van een belastingadviseur is uiteraard om de klant te adviseren over alle zaken die betrekking hebben tot de belastingen. Dit varieert van het uitbrengen van adviezen met betrekking tot de aanschaf van een nieuw bedrijfspand of het uitbreiden naar het buitenland tot het assisteren van een particulier die zijn erfenis zo goed mogelijk wil regelen voor de nabestaanden.
Uiteindelijk komt het er binnen al deze werkterreinen op neer, dat de klant op zoek is naar de financieel voordeligste oplossingen. Als belastingadviseur ben je in staat hen daarbij de weg te wijzen. Vaak verzorg je ook de benodigde administratie, waaronder de belastingaangiftes.

Belastingadviseur worden: Opleiding

In Nederland is het beroep van belastingadviseur, in tegenstelling tot dat van bijvoorbeeld accountant of vermogensbeheerder, niet beschermd. Dat betekent dat in feite iedereen zich belastingadviseur mag noemen. Maar, een gedegen vooropleiding is toch echt een vereiste om dit beroep naar behoren uit te voeren.
Een geschikte opleiding voor belastingadviseur bestaat op verschillende niveaus en loopt uiteen van een MBO-opleiding Boekhouding & Bedrijfsadministratie tot een universitaire studie Fiscale Economie.
Veel belastingadviseurs volgen aansluitend een speciale opleiding bij één van de Nederlandse beroepsorganisaties, zoals bijvoorbeeld het College Belastingadviseurs ( CB ) of de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs ( NOB ). Een aansluiting bij één van de beroepsorganisaties geeft bovendien klanten zekerheid over de kennis en vaardigheden van de belastingadviseur die ze in de arm nemen.

In België is het beroep van belastingadviseur overigens wél beschermd. Daar draagt het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten ( IAB ) verantwoordelijkheid over de toelatingsvoorwaarden.