Wat is leren op afstand? Is het een educatieve revolutie zoals sommige mensen verkondigen, of is het overdreven hype een gewoon een andere leermethode?

Misschien een goede plek om deze vraag te beantwoorden is met een woordenboek definitie. In het Van Dale woordenboek staat “Afstandsonderwijs: onderwijs dat men volgt zonder in de onderwijsinstelling aanwezig te zijn.”

En daar zit ‘m precies het voordeel in. Talloze mensen hadden geen hbo of mbo diploma kunnen behalen als er geen afstandsonderwijs was. Overdreven? Zeg dat maar tegen een alleenstaande moeder die 42 is, moeilijk oppas kan regelen en ook voor het geld zorgt.

Als tiener heb je een flexibel leven waar school centraal staat. Maar ben je volwassen dan heb je hele andere verantwoordelijkheden en kan je niet zomaar even studeren.

Omdat studenten niet fysiek hun instructeur hoeven te ontmoeten op dezelfde locatie op hetzelfde moment. En dus niet gebonden zijn aan de beperkingen van starre klasse tijden en ontmoetingsplaatsen. Is afstandsonderwijs erg aantrekkelijk wanneer je een baan in een andere branche overweegt. Je kunt namelijk blijven werken, en ondertussen in je eigent ijd dat diploma halen.

Leren op afstand of afstandsonderwijs?

Hoewel de term leren op afstand vaak door elkaar wordt gebruikt met onderwijs op afstand. Is er een subtiel maar duidelijk verschil tussen de twee. Je zou kunnen zeggen dat ze echt twee verschillende kanten zijn van dezelfde medaille.

Bij afstandsonderwijs staat de begeleiding van de leerling centraal en ligt de nadruk bij de leerling en het leerproces. Onderwijs op afstand aan de andere kant, daar ligt meer nadruk op de leerkracht en het educatieve proces.

Is traditioneel onderwijs beter dan afstandsonderwijs?

Terwijl de verschillen zijn tussen het opnemen van de stof bij een reguliere school instelling waar je fysiek en aanwezig moet zijn en afstandsonderwijs. Is er weinig of geen verschil tussen het curriculum in afstandsonderwijs en traditionele onderwijs. De resultaten bij afstandsonderwijs komen dan ook over het algemeen redelijk overeen met die van het traditionele onderwijs.

Door beheerder

Gerelateerd bericht